Witte thee van de jonge knoppen van de Camellia sinensis (theeplant)

Witte thee komt vooral uit Fujian, een provincie in China.
De ondertiteling:
白茶主要來自中國的福建省
Báichá zhǔyào láizì zhōngguó de fújiàn shěng.

Alhoewel witte thee de minst bewerkte thee van alle theetjes is, kost het wel veel tijd om het te maken. Zo'n 2 tot 3 dagen. Da's lang.
(Dat verklaart ook gelijk de hogere prijs van deze thee ten opzichte van andere theesoorten. Joe snep dat wel.)
Witte thee, hoe dan?
Stap 1 is het verflensen van de verse theeblaadjes. Het vocht moet eruit. Een theeblad bestaat namelijk uit 75 procent vocht. Drogen die hap. Meestal duurt het ontvochtigingsproces zo'n 20 uur. Bij witte thee raken de Chinezen wild: ze drogen de bladerboel ongeveer 48 uur. Stap 2 is het verwarmen van de blaadjes. Stap 3 is het sorteren. En stap 4 is nog een keer stap 2 uitvoeren oftewel weer verwarmen. Bij een lage temperatuur. De fik erin hoort dus niet bij witte thee.
Er zijn diverse soorten witte thee. Sommige witte thee wordt gemaakt van piepkuikentjes-blad en "babietjesachtige" knoppen. Dan zijn de theebladeren en knoppen nog lekker zacht en fluffy. Hebben ze nog een licht wit donslaagje, aahw, smelt. Maar no pardon: pluk, droog, verwarm, sorteer en verwarm nog een keer. Om witte thee te krijgen. Het is een onschuldige thee, want weinig bewerkt. En daardoor lekker gezond. Versterkt je immuunsysteem. Zeggen ze. En klaar over witte thee!