Zwarte of "rode thee" volgens de Chinezen

Ruh, ruh, ruh, r-r-r-rooood-duh thee! Yes, let's talk about rode thee!

Let's talk about red tea, baby
Let's talk about red and tea
Let's talk about all the things
that happens with this tea

"Rode thee, uh, die soort ken ik niet."
Wel, hoor, want dat is zwarte thee.
De Chinezen noemen zwarte thee 'rode thee'.  Vanwege de rode kleur van het natte goedje.
"Aha, weer een theeweetje in the pocket!"

Zwarte (of rode) thee doorloopt alle mogelijke stappen van het theeproductieproces. Stap je mee in de wereld van de zwarte thee?
Stap 1: plukkerdeplukpluk. Theeblaadjes plukken.
Stap 2: verflensen. Het ontvochten van de theebladeren. In de zon of in een goed geventileerde ruimte met een tempje tussen de 20 en 24 graden.
Stap 3: rollen. Het blad kan nu gekruld, gedraaid of gerold worden. Er zit nog wel wat vocht in het theeblad; de flink geconcentreerde theesapjes. Vol met geur- en smaakstofjes die bij verdere stappen vrijkomen.
Stap 4: oxidatie. De theebladeren worden in een vochtige ruimte gelegd.
Stap 5: drogen/branden. Zat er eerst 75% vocht in de theeblaadjes, nu wordt dat teruggebracht naar 3%. We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal, heuleumaal!
Stap 6: sorteren. Met de hand of machinaal worden de bladeren gesorteerd. Thee met veul heule bladeren er nog in is de crème de la crème.
The best of the best. De toppers onder de thee. De geknakte, gekneusde, gebroken en andersoortige minder in tact zijnde blaadjes gaan in de theetjes van een lagere kwaliteit. Yup, zo gaat dat met thee. Een heel theeblad staat dus beter op je curriculum vi-thee aka cv.
(En ja, 'cv' schrijf je met kleine letters! Niet met hoofdletters. Dat terzijde.)

Veel zwarte thee belandt in theezakjes. En veel zwarte thee wordt gemixt met andere soorten thee. Krijgen we de bekende breakfastjes en de afternoontjes van. Die ken je wel.
Till so far the black tea. Or red.