Pu Erh Tuo Cha
Beschikbaarheid: | Op voorraad (3) |
Pu Erh Tuo Cha
Pu Erh of Pu’er of Pu-Er of Pu-Erh of pǔ'ěrchá of 普洱茶. Poehé! Wat een hoop verschillende namen voor deze stoere geperste thee. Ook wel rode thee genaamd. Vanwege zijn kleur. Een bijzondere thee vernoemd naar de stad Pu’er in de Chinese provincie Yunnan. Daar wordt deze thee gemaakt. De enige thee die “goede” microben bevat. Pardon? Microben? Ja, dat zijn wezentjes slash organismen die te klein zijn om met het blote oog te kunnen zien. Bacteriën mag je ze ook noemen. Bacteriën?! Help! Chill, babe, chill. Het gaat om GOEDE bacteriën of microben, die je spijsvertering helpen bevorderen. En bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Oh, wow, zo! Yup. Pu Erh kun je kopen als losse thee of in de vorm van geperste “broden”. Zoals deze Pu Erh Tuo Cha uit 2000. Oh-hoh das ‘oude meuk’-thee? Neeeee! In dit geval geldt juist hoe ouder hoe beter! Dit is goddelijke thee! Vraag maar aan… *noemt namen van een aantal proefdrinkers van Theepost* Zij zijn verknocht aan deze Tuo Cha’s, die gemiddeld 98 gram per stuk wegen (inclusief papieren wrap). En die paar wollen pluisjes die je misschien nog tegenkomt? Dat heurt zo! Want Tuo Cha’s worden traditioneel vervaardigd in wollen zakken. En daarna in een nestjesvorm geperst. (Andere vormen zijn er ook.) Deze thee is erg geliefd en gewild bij theekenners. En vast en zeker ook bij jou!
PS Mocht je een theekenner zijn? Dan wist je dit alles al en kun je deze tekst als niet geschreven beschouwen. Sorry. Sorry, dat Theepost je kostbare tijd in beslag nam. Had je je tijd beter kunnen besteden. Aan theedrinken bijvoorbeeld.
Ingrediënten: pu erh thee*.
Inhoud: Een Tuo Cha weegt 98. Goed voor bijna 50 koppen thee. Of na nogmaals opschenken met heet water (dit kan 3-4x per theezeefje gevuld met Pu Erh thee) goed voor maximaal 150-200 koppen thee. Door het opnieuw opgieten van de theebladeren ontdek je elke keer nieuwe smaaklagen.
Theesmaak? Vol en mild van smaak.
De “power of the tea” of theekracht? 3/5.
Biologisch theetje? Ja.*Biologische productiemethode NL-BIO-01 Skal 13351.
Hoeveel gram plopje in een theekopje? Niet één, maar twee. 2 gram dus.
Hoe auw-heet moet het water zijn? Pu Erh houdt van 95 graden qua temperatuur.
Theetje-trekje-tijd? Maak eerst de theebladeren zacht door ze met heet water te spoelen. Laat vervolgens de thee 2 minuten trekken. Verleng de trektijd steeds met 1 minuut.
Hoe vaak kun je de theebladeren nog een keer (her)gebruiken? 3-4 keer!
De theegeboortegrond van dit verrukkelijke theetje? Yunnan, China.